Tuesday 1 September 2009

Το σκουφί



Πριν μερικές μέρες, ολοκλήρωσα αυτό το σκουφί, στο οποίο δοκίμασα κάποιες νέες ιδέες. Κάποιες πέτυχαν, κάποιες όχι.
Επειδή ήθελα να έχει την εμφάνιση ζέρσευ καλής πλέξης, αλλά χωρίς το μειονέκτημά της, να ζαρώνει δηλαδή και να γυρνάει στις άκρες, αποφάσισα να κάνω μια παραλλαγή. Μετά την πλέξη λάστιχο στην άκρη, όπως βλέπετε, την οποία την έκανα με εναλλάξ δύο πόντους καλή, δύο πόντους ανάποδη, συνέχισα ολόκληρο το υπόλοιπο πλεκτό με εναλλάξ έναν πόντο καλή, έναν ανάποδη. Αυτό έχει ως αποτελέσμα το σκουφί, εκτός από την επιθυμούμενη εμφάνιση, αλλά και μια πολύ άνετη αίσθηση όταν φοριέται. Αυτή ήταν μια ιδέα που πέτυχε.

Κάτι που δεν πέτυχε, ήταν η μείωση των πόντων μέσα στο πλεκτό. Η αποτυχία είναι μόνο για αισθητικούς λόγους, αφού όταν το σκουφί είναι αφόρετο, δημιουργεί την αίσθηση πως είναι τετράγωνο στο πάνω μέρος, αφού υπάρχουν τέσσερις κορυφές. :Ρ Παρόλα αυτά, όταν το σκουφί φορεθεί, παίρνει ένα ολοστρόγγυλο σχήμα και εφαρμόζει τέλεια σε οποιοδήποτε κεφάλι. Ποιά ήταν η τεχνική λοιπόν: στο σημείο που πρέπει να αρχίσει η μείωση των πόντων εσωτερικά, αντί να κλείσω τους πόντους, άρχισα να τους μειώνω -πλέκοντας δηλαδή δύο πόντους μαζί - ακολουθώντας το εξής μοτίβο: στην πρώτη σειρά μειώνω έναν πόντο, στην δεύτερη δύο, στην τρίτη τρείς κλπ, ακριβώς όπως μια ανάποδη πυραμίδα.

Μια πολύ καλή ερώτηση είναι πως μειώνουμε τους πόντους. Με τι συχνότητα. Ανάλογα με το τι θέλουμε κάθε φορά, το μήκος, πλάτος του σκουφιού, υπολογίζουμε και αντίστοιχα κάθε πόσες σειρές μειώνουμε πόντους, και πόσους πόντους μειώνουμε την φορά. Το πιο συνηθισμένο μοτίβο είναι το εξής: ( από το σημείο που τελειώνει το κύριο σώμα, όχι τα διακοσμητικά σχέδια, όπως πχ. το λάστιχο )
  • κάθε 4 σειρές/γύρους μειώνουμε 6 ή 8 πόντους - επαναλαμβάνουμε για 4 φορές.
  • κάθε 2 σειρές/γύρους μειώνουμε 3 ή 4 πόντους - επαναλαμβάνουμε για 6-8 φορές.
  • κάθε 1 σειρά/γύρο μειώνουμε έναν πόντο - επαναλαμβάνουμε μέχρι το τέλος.
Αυτά ήταν για το κύριο μέρος. Θα παρατηρείτε στην φωτογραφία και την ύπαρξη ενός πον-πον. Είναι η πρώτη φορά που φτιάχνω, και είπα να το προσθέσω στον σκούφο γιατί μου φαινόταν κάπως... "άδειος". Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Αυτά που χρειάζεστε εκτός από κλωστή εννοείται, είναι μια μεγάλη βελόνα κεντήματος , ψαλίδι και χοντρό χαρτόνι κομμένο σε δύο πανομοιότυπους (ξεχωριστούς) δακτύλιους. Στους δακτυλίους, όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά των διαμέτρων των δύο ομόκεντρων κύκλων, τόσο πιο πυκνό θα γίνει το πον-πον που φτιάχνουμε.

Ξεκινάμε ως εξής. Ενώνουμε με τα χέρια μας τους δύο δακτυλίους και τυλίγουμε γύρω τους την κλωστή με την βοήθεια της βελόνας, μέχρι ο εσωτερικός κενός κύκλος να γεμίσει απο κλωστή. Ακριβώς όπως και στην εικόνα. Μετά, εντοπίζουμε που βρίσκεται το διαχωριστικό κενό μεταξύ των δακτυλίων, και αρχίζουμε να κόβουμε προσεκτικά το νήμα ακριβώς πάνω στην διαχωριστική γραμμή και κινούμενοι περιμετρικά. Μόλις γίνει και αυτό, δημιουργούμε προσεκτικά μια απόσταση μεταξύ στους δύο δακτύλιους, παίρνουμε καινούργιο ανεξάρτητο νήμα και το δένουμε σφιχτά, ανάμεσα στους δύο δακτυλίους. Έπειτα απομακρύνουμε τα χαρτόνια και αφού τακτοποιήσουμε τις κλωστές και κόψουμε τα κομμάτια που περισσεύουν, έχουμε ένα πον-πον! :)

2 comments:

  1. Ευχαριστω για τις οδηγιες !

    ReplyDelete
    Replies
    1. παρακαλώ! αν και οι οδηγίες για τις μειώσεις στο σκουφί δεν είναι συμβατικές xD

      Delete